Veiligheid als je ver van huis bent

Scheepvaart is van oudsher een levensgevaarlijk beroep. Van de vijf schepen en 270 bemanningsleden die honderden jaren geleden als eerste om de wereld zeilden, voltooiden er maar één schip en 18 mensen de reis. Tegenwoordig is het werk op zee gelukkig een stuk veiliger, maar het neemt niet weg dat je er als bemanning helemaal alleen voor staat als zich midden op zee calamiteiten voordoen.

Een ongeluk houdt nergens rekening mee

Wanneer je op zee bent, ben je in wezen kwetsbaarder dan op land. Professionele hulpverlening is immers te allen tijde ver weg. Als er iets gebeurt, ben je dus op jezelf aangewezen en een ongeluk kan het niets schelen waar je bent of wat je doet. Je zal dus te allen tijde goed voorbereid moeten zijn. Dit betekent dat je jezelf moet wapenen met de juiste kennis en vaardigheden om, ook als je ver van huis bent en er alleen voor staat, te weten wat je wel en niet moet doen om noodsituaties te kunnen overleven.

Wees dus goed voorbereid

Maritieme trainingen zorgen ervoor dat je verantwoord op reis kan gaan. Ze bieden in wezen veiligheid op een werkplek die van nature niet veilig is. Mocht bijvoorbeeld een bemanningslid ziek worden, dan is de dichtstbijzijnde dokter vaak een paar dagen weg. Iemand met voldoende medische kennis om de juiste symptomen te herkennen en te bestrijden is dan essentieel voor het welzijn van de bemanning.

Als het noodlot toeslaat

Echter ook voor extremere calamiteiten is een goede training een absolute noodzaak. De kans is klein, maar het kan altijd gebeuren dat je met je bemanning enkele dagen op zee moet overleven in een kleine reddingsboot. De juiste training zorgt in dit geval voor de juiste skills om te kunnen overleven. Zoals je ziet is veiligheid op de werkvloer dus net zo belangrijk op zee, waar de dichtstbijzijnde vloer wel op duizend mijlen afstand kan zijn.