Gaat u een heftruck cursus doen?

Als u op het werk een heftruck moet besturen, dan moet u hier een cursus voor doen, waarbij u een certificaat behaalt. Dit certificaat geeft aan dat u weet hoe u een heftruck moet besturen en de veiligheidseisen die hierbij komen kijken. Maar hoe ziet zo’n heftruck cursus eruit?

Een heftruck cursus.

Bij een heftruck cursus wordt er aandacht gegeven aan de theorie rondom veiligheid en wetten. Deze theorie wordt gelijk in praktijk gebracht. Het praktijk onderdeel is even belangrijk als de theorie. Als u niet weet wat u met de theorie moet of kunt doen, dan wordt de veiligheid alsnog niet goed gewaarborgd.
Bij de praktijk moet u denken aan de bediening, besturing, onderhoud en bijzondere verrichtingen. Welke heftruck cursus het beste bij u of uw bedrijf past is afhankelijk van de voorkennis van de persoon in kwestie die de heftruck cursus gaat doen en hoe vaak de persoon de heftruck gaat gebruiken.

De cursusdag

Bij de heftruck cursus krijgt u dus informatie over de theorie en praktijk, vervolgens doet u zowel theorie- als praktijkexamen. Wanneer u beide examens haalt, ontvangt u een certificaat en pasje. Met dit pasje kunt u aantonen dat u in staat bent om veilig en efficiënt te werken met een heftruck. Maar ook dat u gevaarlijke situaties kunt overzien en voorkomen.

Waarom een certificaat behalen?

Volgens onderzoek zijn er per jaar 1600 heftruck incidenten met menselijk letsel als gevolg. Wanneer er een ongeluk in het bedrijf plaatsvindt waar een heftruck bij betrokken is, moet het bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekeraars, dat de werknemer de kennis en kunde had over de werking van de heftruck. Daarom vragen veel bedrijven, waarbij de werknemers een heftruck besturen, een heftruck cursus te doen. Zo behalen de werknemers een certificaat, en dit certificaat geeft aan dat de werknemers de kunde en kennis in huis had over het besturen van de heftruck.